Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Risotto se sójou, hráškem a kukuřicí

Pamatujete si, jak nám ve škole dělali „rizoto“? :D Suchá rýže, hrášek, kukuřice a kuřecí maso, taková klasika. Mě Kaťas onehdá inspirovala, abych ho udělala pořádně po italsku. Na hrášku a kukuřici není nic špatného, tak teda jo! I když vám jsou ingredience povědomé ze školní jídelny, věřte, že tohle chutná úplně jinak ;) Množství je tak na 4 porce tentokrát.

Sójové „maso“:

  • 100 g sójových kostek
  • cca 0,3 litru vroucí vody
  • 1 lžíce sójové omáčky

Sóju dáme do misky, zalejeme lžící sójové omáčky a vroucí vodou. Necháme uležet, sója nasákne vodu a změkne.

Na risotto:

  • olivový olej
  • 1 cibule
  • naložené sójové „maso“
  • 1 hrnek rýže arborio
  • cca 0,4 l zeleninového vývaru
  • cca 0,3 l bílého suchého vína (pokud neradi vaříte s alkoholem, nedávejte a použijte o to více zeleninového vývaru)
  • 2 lžíce mraženého hrášku
  • 2 lžíce mražené kukuřice
  • sůl, pepř na dochucení

Cibulku nakrájíme nadrobno, v hrnci rozehřejeme olej a přidáme cibulku – vaříme dokud nezměkne. Mezitím si do zeleninového vývaru slijeme zbytek vody ze sójových nudliček. K cibuli přidáme sušší sójové nudličky a osmahneme (pokud je potřeba, počkáme až se zbytky vody odpaří), poté přidáme rýži a ještě asi minutku smažíme. Podlejeme cca deckou vína a rovnou podlijeme i vývarem – tak, aby byla rýže v mokrém. Přikryjeme pokličkou a necháme chvilku být. Jednou za čas zkontrolujeme a podle potřeby podléváme „na střídačku“ vínem a zeleninovým vývarem. Pokud nám dojdou tekuté ingredience, ale ještě potřebujeme podlévat (rýže není dost měkká), doléváme klasicky vodou. Když už je rýže měkčí přidáme kukuřici a hrášek, promícháme a necháme ještě asi minutku-dvě povařit. Na závěr dosolíme a dopepříme a můžeme servírovat.

XOXO

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *