Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Portobello Burger

Já miluju grilování a odjakživa miluju burgery, s veganskými je to ale složitější, protože je to buď moc cítit tofu, nebo moc suchý, nebo se to nedá pořádně grilovat atd.. Když se ale vykašlete na všechny těsta a místo masa použijete prostě Portobello, tak je s tím téměř nulová práce a burger je krásně šťavnatý.. i nevegani v mém okolí si ho pochvalují a rádi zařazují na letní grilovačky, takže hurá do toho :) Tohle množství mi vychází na 4 burgery, tak upravujte podle toho, kolik krků chcete nasytit.

  • 4x Burgerová houska (pro bezlepkovou variantu je potřeba sehnat bezlepkovou housku)
  • 4x Portobello
  • 4x list salátu
  • 2x Rajče
  • 2x Cibule
  • 1x Sojanéza
  • Sůl, pepř
  • Tekutý kouř (může a nemusí být)

Nejdřív si všechno připravíme – oloupeme portobella, natrháme salát, nakrájíme rajčata a jednu cibuli na kolečka, druhou cibuli na malé kostičky a připravíme si omáčku – do sojanézy dáme cibuli na kostičky, sůl, pepř, a máme-li k dispozici, tak přidáme pár kapek tekutého kouře, dodá to zauzenou/bbq chuť. Horní část portobella, klobouček, potřeme zlehka olivovým olejem a dáme na gril nejdřív kloboučkem nahoru, necháme ho z téhle strany jen chviličku, řekněme minutu až dvě, podle toho, jak nám to pálí :) Pak otočíme a necháme na grilu ještě zhruba 2-5 minut, zase záleží na síle grilu, cílem je, aby byla houba měkká a hezky dohněda opečená. V tomhle pořadí to dělám proto, že houba na grilu uvolní dost šťávy, která takhle zůstane v kloboučku, zatímco obráceně by všechna vytekla na gril. Jakmile Portobello otočím, tak rovnou dávám opéct housky, ať jsou křupavé, teplé a nenasáknou všechnu šťávu a nerozpadají se. Obě části housky namažu ochucenou sojanézou, na spodní část položím salát, portobello, rajče, cibuli a přikryju horní částí housky. Tadááá :)

Vaříte podle mých receptů? Nezapomeňte nahrát výsledek na Instagram, označte mě na fotce @jona.veglife a přidejte #vegajemega :)

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.