Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Plněná tortilla

Umím ledacos, ale taky spoustu věcí neumím. Jedna z těch věcí, co fakt neumím je překrojit zabalenou tortillu na půl :D A jelikož si tortilly dělám v jednom kuse a na tomhle to vždycky ztroskotá, tak jsem se rozhodla je dávat na blog prostě rozbalené. Zas když to zamotám a nepřepůlím, tak se těžko dozvíte, co je vevnitř :D Nevím proč je to pro mě takový problém, zabalená normálně drží, nerozpadá se, ale jak se k tomu přiblížím nožem, tak je po tortille a zůstane jen taková divná placka. Achjo. No ale už jdeme na ten recept teda :-)

Z tohoto množství uděláte 2-3 fazole. Tady základní věci, které dávám dovnitř: sójové „maso“, fazole, grilovaná/osmahnutá zelenina, čerstvá zelenina, jalapeňo pasta.

Sójové „maso“

  • 80 g sušených sójových nudliček
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžička tekutého kouře (pokud nemáte nemusí být, ale je to s ním lepší)
  • vroucí voda
  • 1 lžička řepkového oleje
  • 1 lžička grilovacího koření

Do misky nasypeme nudličky, přidáme sójovku a tekutý kouř a zalijeme vodou. Necháme v misce odležet, sója musí nasáknout co nejvíce vody a změknout. Já nechávám odležet klidně 15-30 minut, radši déle, než méně :-) V pánvi rozehřejeme olej, přidáme sóju i se zbytkem vody, zasypeme grilovacím kořením a smažíme, dokud se voda neodpaří. Sójové „maso“ by nám mělo krásně zhnědnout.

Zeleninová směs na pánvičce

Použijeme co máme, já jsem dala:

  • 1 zelená paprika
  • 1/4 cukety
  • 1 oranžové habaňero (pokud nechcete pálivé, nedávejte)
  • 1 červené habaňero (pokud nechcete pálivé, nedávejte)
  • 5 lžic kukuřice
  • zbytek žluté papriky

 Ná pánvičce rozehřejeme olej, přidáme všechnu zeleninu a smažíme, dokud není měkká. Případně můžeme zeleninu opéct nebo ugrilovat.

Fazole

  • 1 konzerva kidney fazolí ve slaném nálevu
  • 1 stroužek česneku

Fazole nasypeme do pánvičky, přidáme vymáčknutý česnek a vidličkou rozmačkáme. Lehce prohřejeme na sporáku.

Čerstvá zelenina – červené zelí, cibule (můžete dát ještě rajčata).

Kompletujeme:

Tortillu z každé strany pocákneme vodou (pár kapiček!) a dáme prohřát buď na pánev z obou stran. Položíme na talíř a vše budeme pokládat doprostřed tortilly, nebo spíš doprava od středu. Nejprve dávám rozmačkané fazole, na to položím sójové „maso“, opečenou zeleninu, hodně ke kraji dám čerstvou zeleninu a na závěr zakápnu jalapeňo pastou.

Balíme:

Jak se balí vysvětlím podle fotky, takže když píšu levá, je to ta, co je na fotce nalevo. Když máme naloženo vezmeme tortilu na levé a pravé straně, obě zvedneme, urovnáme si naloženou směs co nejvíce na pravou stranu a položíme. Chytneme horní a spodní stranu, které otočíme směrem ke středu tortilly. Prsty si přidržíme a palci překlopíme pravou stranu směrem ke středu. Pokud se nám směs posunula směrem doleva, nastrkáme ji ukazováčky a prostředníčky, co nejvíce na střed, tortillu přitom stále držíme. Když máme vše „napěchováno“ dotočíme zbytek tortilly a máme hotovo.

Nejsem si úplně jistá, že je to z toho psaného textu pochopitelné, ale jelikož mi tady ještě směs zbyla, tak dneska zkusím nafotit, jak se to balí a dám to pak na Instagram.

Vaříte podle mých receptů? Nezapomeňte nahrát výsledek na Instagram, označte mě na fotce @jona.veglife a přidejte #vegajemega :)

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.