Bezlepkové veganské recepty - rukolová polévka
Bez lepku, Polévky

Pikantní polévka z rukoly, kedlubny a cukety

Pálivé jídlo miluju už bůhví jak dlouho, snad odjakživa, ale teprve když jsem byla na Bali, jsem se ho naučila jíst, když je venku horko. Dřív jsem ho jedla naopak v zimě, což nebylo ideální – pikantní jídlo totiž člověka zchladí. Ve vedrech tedy ideální. No a právě proto, že je venku vedro, je na tuhle polévku ideální čas. Množství je tak na 4 porce.

  • olivový olej
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • zeleninový vývar nebo zeleninový bujon
  • 4 hrsti čerstvé rukoly
  • 1 brambora
  • 1 kedlubna
  • 1/2 cukety
  • 1 čerstvá chilli paprička

Nejprve si vše připravíme – cibuli nakrájíme nadrobno, utřeme stroužek česneku, omyjeme rukolu, oloupeme a nastrouháme bramboru, kedlubnu pokrájíme na kostky, cuketu zase na kolečka. Ve větším hrnci si rozehřejeme olej, přidáme cibuli a za stálého míchání smažíme, dokud nezesklovatí. Poté přidáme utřený česnek a pokud používáme bujon, tak i ten. Přidáme rukolu a mícháme tak dlouho, dokud neztratí na objemu. Zalijeme vývarem (nebo vodou) a důkladně promícháme. Přidáme nastrouhanou bramboru, kedlubnu a cuketu a vaříme zhruba 10-15 minut, můžeme podle potřeby dolévat vodou nebo vývarem.

Přidáme chilli papričku a vaříme dalších 10-15 minut. Jakmile je polévka uvařená, sundáme ji z ohně a rozmixujeme. Servírujeme s opečeným pečivem a/nebo čerstvou rukolou.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply