
Pálivé jídlo miluju už bůhví jak dlouho, snad odjakživa, ale teprve když jsem byla na Bali, jsem se ho naučila jíst, když je venku horko. Dřív jsem ho jedla naopak v zimě, což nebylo ideální – pikantní jídlo totiž člověka zchladí. Ve vedrech tedy ideální. No a právě proto, že je venku vedro, je na tuhle polévku ideální čas. Množství je tak na 4 porce.
- olivový olej
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- zeleninový vývar nebo zeleninový bujon
- 4 hrsti čerstvé rukoly
- 1 brambora
- 1 kedlubna
- 1/2 cukety
- 1 čerstvá chilli paprička
Nejprve si vše připravíme – cibuli nakrájíme nadrobno, utřeme stroužek česneku, omyjeme rukolu, oloupeme a nastrouháme bramboru, kedlubnu pokrájíme na kostky, cuketu zase na kolečka. Ve větším hrnci si rozehřejeme olej, přidáme cibuli a za stálého míchání smažíme, dokud nezesklovatí. Poté přidáme utřený česnek a pokud používáme bujon, tak i ten. Přidáme rukolu a mícháme tak dlouho, dokud neztratí na objemu. Zalijeme vývarem (nebo vodou) a důkladně promícháme. Přidáme nastrouhanou bramboru, kedlubnu a cuketu a vaříme zhruba 10-15 minut, můžeme podle potřeby dolévat vodou nebo vývarem.
Přidáme chilli papričku a vaříme dalších 10-15 minut. Jakmile je polévka uvařená, sundáme ji z ohně a rozmixujeme. Servírujeme s opečeným pečivem a/nebo čerstvou rukolou.
What do you think?