Ovesné mléko
Drinky, Suroviny

Ovesné mléko za 5 kaček (ani ne)

Jedno mléčko už jsme tady měli a je čas na další. Po rýžovém mléku přejdeme na ještě levnější variantu – mléko z ovesných vloček. Tohle mléko dělám doma úplně nejčastěji, protože je raz dva hotové a je fakt super levné. Pytlík ovesných vloček stojí u nás asi 14 Kč a z toho množství se dá udělat několik litrů mléka, nejméně 3l uděláte vždycky :) Když to srovnám s cenou Alpra.. :D
Jediná nevýhoda je, že samotné mi tohle mléko nechutná. Ale do pečení/vaření a s jakýmkoliv dochucením (takže třeba i do Smoothieček) je to prostě tutovka. Recept, co dávám vychází cca na 3/4l mléka, já ho používám rovnou, většinou mi nic nezbyde, když jo, může se nechat pár dní v lednici.

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 3 hrnky vody

Vločky nasypeme do mixéru, zalijeme vodou a mixujeme na plný stupeň cca minutu až dvě, pak přecedíme přes sítko, drobky vyhodíme a mléčnou vodu znovu rozmixujeme a znovu procedíme. Já filtruju dvakrát, kdo chce jemnější mléko, bude muset filtrovat víckrát, nebo mít lepší mixér, než já :) Pro běžné účely mléko nijak nedochucuju, ale pokud bych ho chtěla třeba s granolou, tak si ho dochutím datlovým sirupem a vanilkovým extraktem.

Tip: Pokud chcete ještě jemnější mléko, tak je dobré vločky namočit, alespoň na hodinu, ideálně přes noc, než s nimi začnete pracovat. Já mám ale tohle mléko ráda, že je hned hotové a pokud ho chci na pečení atd., tak vločky nenamáčím vůbec a funguje to taky ;)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply