Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Můj úplně první recept: Rajčatová polévka

Fakt! Úplně první jídlo v životě, který jsem úplně sama uvařila. Když jsem ještě chodila na základku, měla jsem kamarádku, která nosila naprosto nejbožejší svačiny, žádnej rohlík a šunka, ale pořádný sandwiche, který byly naprosto famózní (a často způsobily, že moje svačina zůstala nedotčená). A tahle kamarádka mě pak jednou vzala na jídlo. Šly jsme do italské restaurace ve Vysočanech a objednaly si tomatovou polévku za třicet korun a byla naprosto úžasná. A já jsem na ní pak myslela ještě asi rok, ale už jsme tam nikdy znovu nešly.. Až jsem na ní jednou dostala hroznou chuť. Je to, pravda, už asi 12 let zpátky, ale pamatuju si to, jak včera.. Jenomže kamarádka nemohla a já nevěděla, kde přesně ta restaurace je. Takže co by ne, uvařím sama. Předtím jsem v životě nevařila, takže jsem samozřejmě čekala, že se to povede napoprvý. A světe div se, ono to fakt vyšlo. Jasně, nikdy žádná nebude jako ta první tomatová ve Vysočanech, kterou už jsem si znova nikdy nedala, ale vzpomínku na ní si uchovávám v srdci, ale i tak jsem se do ní okamžitě zamilovala a od té doby miluju vaření a tahle polévka je taková moje stálice, když nevím co uvařit, když se mi nechce vařit, když mám na něco chuť a nevím na co, když nemám moc čas a nebo je před výplatou.. Takže v podstatě pořád. Tak ať vám chutná.

P.S.: Množství je fakt na kotel polévky, já tuhle nikdy nevařím v malým.

  • olej
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 konzervy rajčat, loupaných, krájených
  • 1 stroužek česneku
  • 3/4-1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 1-2 lžíce agávového sirupu
  • 1/2-1 dcl rostlinného mléka
  • sůl, pepř

V hrnci rozpálíme olej, přidáme na drobno pokrájenou cibuli a zpěníme. Přidáme lžíci rajčatového protlaku, zamícháme a vlejeme konzervovaná rajčata. Chvíli vaříme, cca 5 minut, a pak přidáme koření, vymáčknutý česnek a agávový sirup. Vaříme dalších zhruba pět minut a poté rozmixujeme. Zjemníme trochou rostlinného mléka, vaříme asi minutku a na závěr podle chuti dosolíme a dopepříme. Podáváme s pečivem, jen tak, s krutonky, nebo s veganským „parmezánem“.

Vaříte podle mých receptů? Nezapomeňte nahrát výsledek na Instagram, označte mě na fotce @jona.veglife a přidejte #vegajemega :)

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.