Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Mrkvový dort jako od babičky

Nějak si na tom sladkém teď ujíždím, měla bych brzdit, ale je to tak dobrý, že se mi to nějak nedaří :-) Tak fofrem na recept, což?

Na těsto:

  • 2 lněná „vejce“ (2 lžíce lněného semínka + 6 lžic vody)
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžíčka kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 3/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 250 g strouhané mrkve
  • 300 g třtinového cukru
  • 120 ml řepkového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • ovesné mléko podle potřeby (já jsem použila 100 ml cca – recept na levné domácí tady)

Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si lněná „vejce“ – smícháme lněné semínko s vodou a necháme odstát. Mezitím v misce smícháme všechny sypké ingredience. V druhé misce smícháme všechny tekuté ingredience a přidáme právě i zmíněná lněná vejce a promícháme. Mokré ingredience vlijeme do těch suchých a vypracujeme v těsto. Pokud by bylo těsto příliš hutné, přidáme ještě rostlinné mléko, ale doporučuju přidávat po lžících, abychom těsto neměli až příliš tekuté.

Formu vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto a dáme péci na cca 30 minut – kontrolujeme vpíchnutím špejle doprostřed těsta, pokud se těsto již nelepí, máme upečeno.

Na polevu:

  • 2 hrnky cukru moučka
  • 3 lžíce rostlinného másla (nebo víc pokud je potřeba)
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 1 lžička jablečného octa
  • 2 velké lžíce šťávy z citronu

Všechny ingredience dáme do mísy na šlehání a vyšleháme, elektrickým šlehačem je to hned. Pokud máme polevu moc hustou, přidáme ještě lžíci rostlinného másla, výsledná poleva by měla být hodně tuhá, ale neměla by mít hrudky apod. Vychlazený chlebík potřeme silnější vrstvou polevy a máme hotovo. Pokud budeme chtít, můžeme posypat nasekanými vlašskými ořechy.

Vaříte podle mých receptů? Nezapomeňte nahrát výsledek na Instagram, označte mě na fotce @jona.veglife a přidejte #vegajemega :)

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.