Veganský recpt na mexican chilli
Bez lepku, Hlavní jídla

Mexické chilli na zahřátí (nebo jako náplň do tortilly)

Je mi zimaaaaa, brrrr. Dobře, taková hrůza to není :) Tohle počasí mi hrozně připomíná Wales a tam jsme v tomhle sychravu dostávali skvělé mexické chilli od Johna, místního kuchaře. Vyloženě odměřený recept od něj nemám, ale několikrát jsem ho sledovala, jak chilli vaří, takže tenhle je v podstatě jeho. Je to vlastně hrozně jednoduchý recept (jiné já ani nedělám), který fakt zahřeje. Já miluju pálivé jídlo, ale pokud tomu nefandíte, tak vynechte jalapeňo a cayenne pepř. Nicméně nevím, jak moc vám to pak bude chutnat, my jsme o té nepálivé verzi vždycky říkali, že je ‚bland‘, ale samozřejmě to je dost ovlivněné tím, že dáváme přednost pálivému jídlu.

  • řepkový olej
  • 1/2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička cayenne pepře
  • 1 červená paprika
  • 400g uvařených kidney fazolí (můžete použít plechovku)
  • 400g oloupaných a posekaných rajčat (můžete použít plechovku)
  • 150g kukuřice (plechovka)
  • 1 čerstvé jalapeňo
  • zeleninový vývar (pokud nepoužíváte plechovky)
  • sůl, pepř

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek na tenké plátky, papriku na proužky, jalapeňo na kolečka (včetně semínek).

Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek, kmín a cayenne pepř a smažíme, dokud není cibule s česnekem dosklovata. Poté přidáme papriku a ještě chvíli na středním plameni osmahneme. Přidáme fazole, rajčata, kukuřici a jalapeňo a vše důkladně promícháme. Pokud používáte plechovky, použijte i nálev, pokud jste potraviny připravovali, podlévejte podle potřeby zeleninovým vývarem. Na závěr dosolte a dopepřete.

Chilli můžete jíst samostatně nebo s rýží – v tomto případě doporučuju dát půlku směsi stranou, rozmixovat a smíchat zpět se zbytkem. Nebo můžete nechat směs tak, jak je, a použít ji jako náplň do tortilly :-)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply