Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Klasický bramborový salát

Vánoce se neúprosně blíží a já klasicky nemám dost času všechno připravovat s předstihem, takže jsem až teď dala první těsta do lednice (cukroví bude, jééj). Dneska jsem ale udělala první ochutnávací várku bramborového salátu a rovnou jsem ho teda nafotila i na blog. Když bude nějaký čas navíc, chtěla bych udělat ještě druhý, který doma děláváme, ale to nechám zas na příští týden. Tak snad to vyjde :-) Tenhle je ten úplně nejklastičtější, který doma dělají tak nějak všichni, i když třeba lehce upravený. Já jsem dělala dnes jen na ochutnání, takže jsou to cca 4 porce, na Vánoce budu dělat ve větším, tak si to uzpůsobte, jak kdo potřebujete.

  • Cca 8 brambor
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • Menší kousek celeru
  • 1/2 cibule
  • 5-6 kyselých okurek
  • 2-3 lžíce sojanézy
  • 2 lžičky černé soli (kala namak)

Brambory, celer, mrkev a petržel oloupeme a dáme vařit do změknutí. Poté vyndáme z vody a necháme vystydnout (vodu nevylévejte a použijte ji třeba jako základ pro polévku). Brambory pokrájíme na větší kostky, mrkev, celer a petržel na menší kostky a vše vložíme do mísy. Na drobno pokrájíme cibuli a okurky a přidáme ke směsi. Přidáme sojanézu, já dala tři lžíce, tak akorát, aby se vše propojilo, a nebylo to zas moc mokré. Osolíme černou solí, já jsem na tohle množství použila cca 2 lžičky, ale určitě na závěr ještě ochutnejte a případně dosolte. Všechno důkladně promíchejte, ochutnejte a dochuťte. Pokud je salát málo slaný, dosolte, pokud máte raději tekutější nebo kyselejší, přidejte lžíci láku z okurek apod.

P.S.: Černá sůl Kala Namak je v tomto receptu důležitá, protože kromě solení zároveň chuťově nahrazuje vajíčko, pokud ji ale nemáte, klidně můžete udělat i bez ní a dosolit klasickou solí.

XOXO

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *