Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Klasická houbová kulajda, ale bez kopru

By Posted on 0

Já vím, že houby teď sbírat nechodíte, ale já mám doma ještě hromadu mražených směsí a potřebuju se toho taky někdy zbavit, že jo. Tak pokud máte taky namraženo, nebo nasušeno, může se vám hodit. Pokud máte houby mražené, tak je nechte nejprve při pokojové teplotě rozmrazit, pokud sušené, tak je nejprve namočte do vody a pokud to čtete až v létě a máte čerstvé, tak jenom očistěte :-) Můžete přidat i kopr, který do kulajdy normálně patří, já jsem ho ale neměla a nechtělo se mi pro něj běžet.

  • řepkový olej
  • 1 cibule
  • alespoň 300 g hub (já jsem použila směs hříbků, lišek, křemenáčů a ještě tam bylo asi něco, nevím, mrazila jsem je už dávno)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 brambory
  • pár kuliček nového koření
  • pár kuliček pepře
  • 250 ml sójové smetany
  • lžička octa

V hrnci rozehřejem olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme. Potom přidáme houby, osolíme a přidáme kmín. Podlijeme troškou vývaru a necháme po pokličkou dusit. Doba dušení záleží na houbách, tohle jsem dusila asi 20 minut, pokud máte třeba holubinky, které jsou hodně tuhé (a moc se do toho imho nehodí), tak duste klidně 40 minut – houby musí prostě změknout.

Když máme podušeno, zalijeme zbytkem vývaru, přidáme nakrájené brambory, pár kuliček nového koření a pár kuliček pepře, vaříme dokud brambory nezměknou. Pak za stálého míchání přidáváme sójovou smetanu a nakonec lžičku octa. Promícháme a necháme ještě asi 5 minut povařit.

Vaříte podle mých receptů? Nezapomeňte nahrát výsledek na Instagram, označte mě na fotce @jona.veglife a přidejte #vegajemega :)

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.