Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Klasická čočka na kyselo

By Posted on 0

Po delší době jsem se pustila do něčeho klasického, českého a tak mám pro vás dnes recept na čočku nakyselo. Hned naokraj pár poznámek: nesnáším takovou tu rozblemclou konzistenci, mám ráda, když čočka drží tvar a barvu, tím je moje čočka nakyselo trošku náročnější na čas, ale rozhodně se vyplatí ten čas investovat.

Co potřebujete vědět na začátek? Čočka se narozdíl od ostatních luštěnin nemusí namáčet, pokud tedy nemáte nějakou starou, mrkněte na datum výroby, pokud je čočka mladší než rok, rovnou vařte, pokud je starší než jeden rok, tak ji nejprve namočte – ve studené vodě na cca hodinku. Aby se vám čočka nerozblemcala platí pár pravidel, jak vařit: pomalu, na malém plameni, použijte málo vody a nemíchejte. Pokud je potřeba promíchat, tak radši zatřeste hrncem ze strany na stranu. Toť vše, bez dalších keců jdeme na recept :-)

Jo a množství je na dvě porce.

  • 150 g čočky (pokud je čočka starší, nejprve na hodinu namočte)
  • 450 ml vody (dvakrát)
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • snítka tymiánu
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 2 lžíce rostlinného másla (já jsem použila Nemáslo)
  • 1/2 cibule, na drobno nakrájená
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1-2 lžíce vinného octa
    Rostlinné recepty klasická česká jídla

    Veganská čočka na kyselo

Čočku propláchneme v cedníku, dáme do hrnce a zalijeme 450 ml studené vody. Osolíme a na středním plameni pomalu přivedeme k varu a vaříme asi pět minut. Poté vodu slijeme a znovu zalijeme 450 ml studené vody, znovu osolíme a přivedeme pomalu k varu, přidáme bylinky a přikryjeme pokličkou. Na malém plameni vaříme asi 30-40 minut, dokud čočka nezměkne. Platí, že čočku nemícháme, jen občas zatřeseme hrncem. Jakmile čočka změkne, opět vodu slijeme – tentokrát si jí ale schováme stranou!

Zatím si připravíme jíšku: na pánvičce rozehřejeme rostlinné máslo, přidáme cibuli a pražíme do zlatova. Jakmile je cibule zahnědlá, přidáme mouku a za poctivého míchání smažíme asi 2 minuty, dokud i mouka nezhnědne. Pak stáhneme z plamene a dáme stranou.

Ze slité vody, kterou jsme si dali stranou odměříme 200 ml, pokud nemáme dostatečné množství, dolijeme horkou vodou nebo ještě lépe zeleninovým vývarem. Množství by ale mělo vyjít. Polovinu odměřené vody nalijeme k jíšce a pořádně mícháme, dokud nevznikne hustá kaše, pak vrátíme jíšku na malý plamínek, přilijeme i druhou půlku vody a znovu rozmícháme. Na závěr přidáme lžíci vinného octa a ochutnáme, pokud se nám zdá, že je směs málo kyselá, přidáme ještě jednu lžíci. Stále mícháme a prohříváme asi 10 minut na malém plamínku, aby směs nechutnala po mouce. Poté nalijeme směs zpátky k čočce a zlehounka promícháme.

Čočku můžeme jíst jen tak, nebo můžeme zalít osmaženou cibulkou, přidat kyselou okurku… znáte to ;)

Vaříte podle mých receptů? Nezapomeňte nahrát výsledek na Instagram, označte mě na fotce @jona.veglife a přidejte #vegajemega :)

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.