Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Jak vybrat správně zralé avokádo?

Vybrat avokádo může být pro lidi, kteří s ním ještě nemají mnoho zkušeností, docela náročný úkol, nicméně stačí trocha cviku a bude to pro vás hračka. Hned zkraje byste měli vědět, že je několik druhů avokád, od zelených po černé, od malých po velké. Z toho důvodu, pokud daný druh neznáte, nebo nemáte s výběrem zkušenosti, byste neměli nakupovat jen podle vzhledu. Nicméně jelikož nesnáším, když někdo vezme avokádo v obchodě do ruky, utrhne stopku, promačká ho skrz na skrz a pak ho odloží zpátky, doporučuju nejdřív avokádo prohlédnout a teprve potom zjišťovat pohmatem, zda je nebo není zralé. Odtrhnutí stopky nechávám vždy úplně na závěr, protože je to nevratný proces :)

První, co by vás mělo zajímat, je stopka. Nikdy nekupujte avokádo bez stopky, a to bez ohledu na druh, protože bez stopky má avokádo mnohem kratší trvanlivost. U avokád bez stopky se také může stát, že dovnitř zalezou mravenci, kteří avokádo „vyžerou“, a to tak nikdy pořádně nedozraje. Nemluvě o tom, že kdo by chtěl mít v jídle mravence, že jo. Tedy vždy avokádo se stopkou.

Dále nás bude patrně zajímat velikost a s tím související cena. V Čechách nepatří avokádo k nejlevnějším potravinám, takže většina lidí sáhne po co největším avokádu, což je celkem pochopitelné. Víc než velikost, by nás ale měl zajímat tvar. Některá avokáda jsou kulatější než jiná, některá mají takový „krk“. Já si vybírám raději kulatá avokáda, protože z nich dostanu více dužiny, navíc avokáda s „krkem“ často dozrávají nerovnoměrně. Kromě velikosti a tvaru, je dobré sledovat také slupku – u avokáda je lepší, když je slupka matná, a tlustší, než když je lesklá a tenká. U zelených avokád můžete také na slupce pozorovat skvrny, na zeleném avokádu by se nikdy neměly objevovat hnědé skvrny, taková avokáda jsou uvnitř většinou shnilá. Našedlost slupky zase naznačuje, že bylo avokádo špatně skladováno, což zničí jeho kvalitu a chuť.

A konečně, když jsme si avokáda prohlédli, je čas je vzít do ruky, abychom avokádo úplně nezničili tak s ním samozřejmě neprovádíme žádné psí kusy a jen ho vezmeme do dlaně a lehce prsty zmáčkneme. Opravdu není potřeba prsty jakkoliv do avokáda zabořit, stačí jen lehounce zmáčknout. Avokádo by mělo být na dotek měkké, ale pružné. Pokud je avokádo tvrdé, rozhodně není dozrálé. Pokud je měkké až moc, třeba že se vám prst do avokáda zaboří, nebo bychom mohli říct, že má až kašovitou konzistenci, je naopak přezrálé a tím pádem nejedlé. Měkkost a pružnost avokáda možná nepoznáte úplně napoprvé, ale brzy na to přijdete, chce to jen trochu cviku.

Přezrálé avokádo poznáme i pohmatem

Přezrálé avokádo, do kterého se okamžitě zaboří prst, aniž bychom na něj jakkoliv tlačili

No a posledním krokem je utrhnutí stopky – stopka by měla jít utrhnout lehce, nikoliv silou, pokud s ní musíte zápasit, tak avokádo ještě není zralé. Já to dělám tak, že když mám avokádo v dlani, přejedu palcem přes stopku, pokud nejde odloupnout jedním prstem, je avokádo nezralé, dál se stopkou nezápasím a vrátím ho mezi ostatní, třeba si ho někdo vezme další dny. Pokud jde stopka takto odloupnout, musíme se podívat na barvu plodu pod stopkou. Pokud se pod stopkou objeví hnědá, tak je avokádo přezrálé, my chceme krásnou žlutou barvu, která značí, že je avokádo „akorát“.

Přezrálé avokádo poznáme na první pohled po odloupnutí slupky

Přezrálé avokádo poznáme na první pohled po odloupnutí slupky

Tady jsem původně chtěla ohledně výběru avokáda skončit, pak mi ale došlo, že na lidi, kteří nemají s výběrem avokáda zkušenosti, pak může čekat doma překvapení a po přečtení diskuzí na FB jsem zjistila, že ne všichni poznají, co ještě je ok, a co ne. Takže ještě krátký odstavec na téma – co nás čeká po rozkrojení.

Lehounce nedozrálé avokádo Fuerte

Lehounce nedozrálé avokádo Fuerte, ovšem už jedlé.

Perfektně zralé avokádo by mělo mít pod slupkou tenkou vrstvu zelené barvy a dále směrem k pecce by měla být dužina žlutá. Sytost žluté barvy záleží na druhu, může být žlutobílá, žlutozelená nebo sytě žlutá, ale základní barva zralé dužiny bude vždy žlutá. Pokud je dužina zelená, máte nezralý kousek, pokud je naopak částečně hnědá nebo dokonce úplně hnědá, je avokádo přezrálé/nahnilé a tím pádem nejedlé. Pecka by měla být hnědá a lesklá, pokud se pecka neleskne, většinou se jedná o přezrálý kus, v takový moment už to ale většinou bude poznat i na dužině.

Přezrálé nahnilé avokádo

Toto avokádo je samozřejmě přezrálé, nahnilé a tím pádem nejedlé. Můžeme si všimnout, že nahoře vpravo, kde je stopka, je hnědý kousek s bílou plísní, který jsme mohli snadno identifikovat po odloupnutí stopky, dolní hnědou část bychom zase snadno zjistili pohmatem, při takto přezrálém avokádu, by se nám prst do dužiny na lehké pomáčknutí zabořil

Konzistence avokáda by měla být měkká, můžeme říci máslová, to znamená že po rozkrojení avokáda na půl, můžeme objet vnitřní stranu slupky lžičkou a snadno tak vyndat dužinu. Zároveň lze snadno odstranit pecka. A na závěr samozřejmě chuť – nezralé avokádo bude hořké, perfektně zralé avokádo bude nasládlé a bude chutnat lehce oříškově.

Druhy avokád, aneb co se dá koupit v ČR

Avokádo Hass

Avokádo Hass je asi nejprodávanější a nejoblíbenější druh u nás, je většinou menší velikosti, má kulatý tvar bez „krku“ a tmavě hnědou/fialovou až téměř černou barvu. Avokádo Hass se většinou prodává téměř zralé, zralé nebo lehce přezrálé, s úplně nezralým jsem se ještě nesetkala. Je ideální na Guacamole.

Avokádo Fuerte

Druhý nejčastější druh, který v Čechách pořídíte. Fuerte už má, na rozdíl od Hass, více hruškovitý než vajíčkovitý tvar, začíná se objevovat „krk“. Fuerte avokádo je zelené, má mnohem hladší slupku, a velmi často se prodává velmi tvrdé a nezralé.

„Ready to eat“ nebo „Eat me“

Většinou se jedná o avokáda Hass, která jsou určená k okamžité konzumaci, tudíž nemusíte avokádo nechávat doma dozrávat. I u těchto se ale může stát, že budou přezrálá a je tedy potřeba vyzkoušet, zda nejsou až příliš měkká. Ceny těchto avokád jsou většinou vyšší, než ceny běžných avokád, ale zase je to asi nejjednodušší způsob, jak si pořídit zralé avokádo, pokud to ještě nemáte v ruce. Pozor na výjimky – v Globusu jsem našla avokáda označená jako „zralé avokádo“, která byla po dvou kusech zabalená v sáčku. Nevýhoda je, že když jsou takto zabalená, nepoznáte vůbec nic, já jsem měla dost naspěch, tak jsem je koupila, nicméně mi posloužila akorát jako model přezrálého avokáda pro tento článek. Takže ve spěchu se vracím k „ready to eat“ a „eat me“, která jsou prodávána klasicky po kusech, nezabalená, jen s malou nálepkou.

Avokádo zabalené v sáčku

Avokádo označené jako zralé, bohužel v sáčku, takže nepoznáme, zda není přezrálé

BIO Avokádo

Tohle je něco, co už jsem taky viděla, nicméně připlatit si u avokáda za BIO je v podstatě hloupost, protože avokádo má právě tu výhodu, že jeho slupka je téměř nepropustná, tudíž případné pesticidy atd., které se můžou při pěstování používat, skrz slupku neproniknou a nedostanou se do dužiny. Z mého pohledu jsou to tak trochu vyhozené peníze, nehledě na to, že není bio jako bio..

P. S.: Nikde není řečeno, že musíte kupovat jen avokáda, která jsou perfektně zralá, samozřejmě si můžete pořídit nezralé avokádo, které si necháte dozrát doma, ale o tom zas někdy příště..

XOXO

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.