Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Jablečný závin (prostě štrůdl)

By Posted on 0

Koukám, že mi na blogu chybí řada tradičních receptů, ajajaj. Docela mě to mrzí, protože klasickou českou kuchyni (a i ty recepty, které jsme odněkud převzali) mám hrozně ráda a přitom to tady tak zanedbávám, že mi není hanba. Takže se do toho pustím a postupně to začnu napravovat – to neznamená, že teď pojedu sérii tradičních receptů, co se v ČR používají, proložím to klasicky i jinými, ale budu myslet na to, že tady mám ještě co dohánět :-)

  • Listové těsto (kupuju v Bille)
  • cca 400 g jablek
  • 1 lžíce hrašky na pečení
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce třtinového cukru (nemusí být)
  • pár hrozinek a brusinek (nemusí být)
  • 2 lžíce vegan másla (používám Alsan Bio z World Vegan)

Troubu předehřejeme na 200°C. Jablka nahrubo nastrouháme, těsto rozválíme. Těsto si položíme na pečící papír nebo čistou utěrku a potřeme ho rozpuštěným máslem, posypeme lžící hrašky a položíme na něj jablka, snažíme se rovnoměrně, po delších stranách necháme cca 2 cm volné. Jablka posypeme skořicí, případně třtinovým cukrem, hrozinkami a brusinkami. Zavineme tak, že si položíme těsto delší stranou k sobě a pomocí pečícího papíru, nebo utěrky zarolujeme – nemusíte příliš utahovat, ale mělo by vám to držet. Okraje kratších stran otočíme nahoru, tak abychom měli všechny „spoje“ na jedné straně. Potřeme máslem, celý závin otočíme a i tuto stranu potřeme máslem. Na závěr vezmeme příborový nůž a lehce do těsta vyryjeme křížovou mřížku – opravdu jen lehce, aby se těsto nerozpadlo. Položíme na plech a pečeme – cca 15-20 minut, je dobré si to kontrolovat a případně vytáhnout dřív. Štrůdl by měl mít zlatavou barvu z obou stran.

Hotový štrůdl necháme cca půl hodiny vychladnout, případně můžeme posypat cukrem.

Vaříte podle mých receptů? Nezapomeňte nahrát výsledek na Instagram, označte mě na fotce @jona.veglife a přidejte #vegajemega :)

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.