Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Jablečný závin (prostě štrůdl)

By Posted on 0

Koukám, že mi na blogu chybí řada tradičních receptů, ajajaj. Docela mě to mrzí, protože klasickou českou kuchyni (a i ty recepty, které jsme odněkud převzali) mám hrozně ráda a přitom to tady tak zanedbávám, že mi není hanba. Takže se do toho pustím a postupně to začnu napravovat – to neznamená, že teď pojedu sérii tradičních receptů, co se v ČR používají, proložím to klasicky i jinými, ale budu myslet na to, že tady mám ještě co dohánět :-)

  • Listové těsto (kupuju v Bille)
  • cca 400 g jablek
  • 1 lžíce hrašky na pečení
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce třtinového cukru (nemusí být)
  • pár hrozinek a brusinek (nemusí být)
  • 2 lžíce vegan másla (používám Alsan Bio z World Vegan)

Troubu předehřejeme na 200°C. Jablka nahrubo nastrouháme, těsto rozválíme. Těsto si položíme na pečící papír nebo čistou utěrku a potřeme ho rozpuštěným máslem, posypeme lžící hrašky a položíme na něj jablka, snažíme se rovnoměrně, po delších stranách necháme cca 2 cm volné. Jablka posypeme skořicí, případně třtinovým cukrem, hrozinkami a brusinkami. Zavineme tak, že si položíme těsto delší stranou k sobě a pomocí pečícího papíru, nebo utěrky zarolujeme – nemusíte příliš utahovat, ale mělo by vám to držet. Okraje kratších stran otočíme nahoru, tak abychom měli všechny „spoje“ na jedné straně. Potřeme máslem, celý závin otočíme a i tuto stranu potřeme máslem. Na závěr vezmeme příborový nůž a lehce do těsta vyryjeme křížovou mřížku – opravdu jen lehce, aby se těsto nerozpadlo. Položíme na plech a pečeme – cca 15-20 minut, je dobré si to kontrolovat a případně vytáhnout dřív. Štrůdl by měl mít zlatavou barvu z obou stran.

Hotový štrůdl necháme cca půl hodiny vychladnout, případně můžeme posypat cukrem.

XOXO

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *