Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Incruenti – ne každý veganský podnik musí být bistro

Je to ostuda, ale včera jsem byla v Incruenti poprvé.. tedy byla jsem tam pár dní před otvíračkou pozdravit, ale co otevřeli, jsem se tam bohužel nedostala. Restauraci otevřel Adam a rovnou říkám, že se známe už několik let a je to jeden z mých nejoblíbenějších lidí. Možná kvůli tomu nemůžu být 100% objektivní, na druhou stranu vám tak můžu zaručit, že čerstvé tady znamená opravdu čerstvé a za vším, co jsem v téhle recenzi napsala, si stojím. Kamarád, nekamarád, tahle restaurace je jedna z mála svého druhu v Praze a je to moc dobře odvedená práce, která stojí za povšimnutí.

Jak už název napovídá, tentokrát se nejedná o žádnou kavárničku, cukrárničku či bistro, ale o poctivou restauraci, kam můžete vytáhnout rodinu na slavnostní večeři, nebo svoji drahou polovičku na večeři při svíčkách. Zároveň si díky dennímu menu můžete odběhnout z práce a dát si v klidu oběd, nebo si dokonce nechat jídlo dovézt. Zkrátka restaurace se vším všudy. Na první pohled byste ani neřekli, že je restaurace veganská, není to žádná alternativa nebo etnopodnik, jak tomu často bývá, ale naopak moderní urban-industriální prostor. K podniku patří také zahrádka, kde si můžete v létě posedět, nicméně dneska docela foukalo, takže jsem zůstala vevnitř. Na zahrádku jsem se zastavila akorát vyblejsknout jednu fotku, ať víte jak to tam vypadá :) Jakmile už tahle dlouhá zima skončí, objeví se na zahrádce zase květináčky s bylinkami a všechno bude krásně zelené. Už se na to hrozně těším!

incruenti-zahradka

Z obsluhy jsem opět poznala jen jednu slečnu, ale i tak jsem byla moc spokojená, a jak znám Adama, předpokládám, že i zbytek personálu bude stejně příjemný. Jak už víte, mám ráda číšníky/servírky, o kterých příliš nevím, prostě nemám ráda, když mě u stolu, potažmo u jídla, někdo pořád otravuje. Tady jsem ten problém neměla, vždy když bylo potřeba, tak se slečna zastavila, na nic jsem dlouho nečekala, ale zároveň jsem měla pocit soukromí, což oceňuji.

No a konečně jídlo!

Jídlo bylo u stolu raz dva, přišlo teplé jak mělo a přesně odpovídalo popisu v meníčku. V některých recenzích jsem si přečetla, že v Incruenti prý dávají moc malé porce. Nevím, co to bylo za jedlíky, ale naprosto nesouhlasím. Podání je minimalistické a v hlubokém talíři to možná na první pohled nevypadá, ovšem porce jsou klasické. Jídla je fakt dostatek a musím říct, že jelikož jsem ochutnala hned 2 předkrmy a 2 hlavní jídla, tak jsem musela od každého velkou část nechat, protože bych to do sebe prostě nenacpala. Naštěstí jsem tam měla kamarády, kteří vypomohli :) Můžu s čistým svědomím říct,  že předkrm a hlavní chod vás nasytí. Nebo třeba hlavní jídlo a dezert, že ;)

Domácí paštika

Domácí paštiku servírují s opečenými chlebíky, brusinkami a marmeládou z červené cibule, můžete si tedy vybrat čemu dáváte přednost. Já, bez překvapení, dávám přednost všemu :D Miluju kombinaci paštiky a brusinek, stejně tak jako paštiky a karamelizované cibule. Veganských paštik jsem jedla už mnoho, zatím snad jediná, která mi chutnala byla nějaká z D&M, ale měla jsem ji naposled asi před dvěma roky a už si ani nepamatuju její název, takže jak vidno, moc mi v hlavě nezůstala. Tahle paštika je ale zase jiný, restaurační level. Krásně naservírovaná, jemná a lahodná, výborně ochucená a s jemnou podchutí vlašských ořechů. Paštika je pro mě pořádnou paštikou až ve chvíli, kdy nepotřebuju pečivo k zakousnutí a přiznávám, že tuhle paštiku jsem uždibovala i bez chleba, prostě jen tak samotnou s brusinkou nebo cibulí. Za tohle jídlo 10/10.

domaci-pastika_incruenti

Bruschetta

Bruschetta je taková klasika a přesto jsem ji snad v žádné veganské/vegetariánské restauraci neviděla. Do dneška jsem nad tím nepřemýšlela, ale když jsem ji dneska viděla na meníčku, hned se mi tahle myšlenka dostala do hlavy. Abych pravdu řekla, prostě jsem mrkla na slovo bruschetta a dál se popisem nezabývala, přece vím, co čekat: chlebík, rajčata, bazalka.. Ano, jedna z nich byla skutečně rajčatová, ale druhá byla žampionová! Kdo sledujete tenhle blog delší dobu, víte, že rajčatovou mám ráda, ale žampionovou naprosto miluju. Na meníčku to ale napsané je, takže kdo čtete, překvapení nebudete, pro mě to ale bylo moc milé překvápko :)

bruschetta-incruenti

Krémové risotto

A konečně dochází na hlavní jídla. Vždy, když jsem někde poprvé, nechávám si doporučit jídlo od personálu, pakliže nemám vyloženě chuť na něco konkrétního. A tady mi doporučili vskutku dobře – nad krémovým risottem s jablky a ředkvičkami jsem se nerozplývala jen já, ale i mí dva kamarádi, kteří ochutnávali. Upřímně netuším, jak dosáhli takového výsledku, ale risotto je nádherně krémové (nikoliv však tekuté) a opravdu chutná tak, jak si risotto pamatuju. I když moc nemusím řapíkatý celer, tak v tomhle jídlu mi kupodivu nevadil, kousky celeru byly relativně malinké a tak, i když jich tam nebylo málo, to vše chuťově krásně ladilo. K risottu patřil také kopr, vím, že to není hrdina talíře pro všechny, ale já jsem nikdy nechuť ke kopru nechápala a sem sedl naprosto perfektně. Kopr nepřebíjel ostatní chutě, byl tam cítit jen jemně, ale o to větší parádu udělal. Vlastně jsem se ani nezeptala, kdo tam dělá kuchaře, a tak vám nemůžu prozradit jeho jméno, ale za tohle jídlo má u mě (a minimálně dalších dvou lidí) jedničku s hvězdičkou.

incruenti-kvetakove-risotto

Ravioli

A to nejlepší nakonec! Jestli se vám to doteď zdálo moc pozitivní, tak se připravte na příval superlativ, protože ravioli byly naprosto božské, po všech stránkách úžasné a rozhodně doporučuji jako první jídlo, které si tam dáte. Ravioli jsou domácí a čerstvé a je to na první zkus poznat, takové prostě v obchodě nenajdete. Uvnitř byla jakási rajčatová náplň, která připomínala sušená rajčata, ovšem celé to bylo formou pesta. No a navrchu bazalková omáčka. Miluju bazalku, společně s oreganem je to moje nejmilejší bylinka, ale nikdy mě nenapadlo z ní udělat omáčku! A je to neskutečná dobrota, kterou musí aspoň jednou v životě zkusit každý. Jenom mě mrzí, že se mi za boha nepodařilo vyfotit tohle jídlo tak, aby fotka odpovídala tomu, co na talíři dostanete. Ať se snažím, jak se snažím, prostě nedokážu zachytit to, jak dobré to jídlo bylo.. holt to budete muset vyzkoušet sami, abyste pochopili :)

Nejlepší ravioli na světě :)))

Nejlepší ravioli na světě :)))

Pro dnešek je to tedy ode mě vše, doufám, že jste s recenzí spokojení, a že se v Incruenti zastavíte, protože byste jinak přišli o krásný zážitek, příjemnou chvilku strávenou nad kvalitním a čerstvým jídlem. Tahle restaurace mě nadchla neskutečně, dávám 11 z 10 a už se těším, až tam vezmu rodinu na nějakou tu slavnostní večeři, protože tohle je první veganská restaurace, u které jsem si stoprocentně jistá, že i pro nevegany bude skvělým zážitkem. Tak se tam třeba někdy potkáme ;)

 

Vaříte podle mých receptů? Nezapomeňte nahrát výsledek na Instagram, označte mě na fotce @jona.veglife a přidejte #vegajemega :)

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.