Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Houbové lasagne alá Bolognese

By Posted on 0

Dneska si dáme jeden recept, který zabere víc než pět minut a je s ním docela dost práce – což je pro Veglife dost atypické, ale jednou za čas proč ne :-) Lasagne miluju, ale fakt se k nim dokopu jednou za půl roku maximálně, tak jsem ráda, že fotka relativně vyšla, protože jinak bych to nemohla nahrát hrozně dlouho :D

Na bešamel 

  • 15 g rostlinného másla
  • 15 hladké mouky
  • 200 ml rostlinného mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • 3 kuličky černého pepře
  • sůl a trošku mletého bílého pepře na dochucení

Nejdříve si připravíme jíšku, ta by měla být světlá, ale neměla by chutnat jako syrová mouka – lehce zbarvená bude. V menším hrnci nebo větší pánvi rozehřejeme rostlinné máslo, přidáme hladkou mouku a promícháváme, dokud se mouka nezapraží. Poté necháme 15 minut odstát (mimo sporák). Mezitím si mléko smícháme s kořením a lehce prohřejeme. Do vzniklé jíšky (stále mimo sporák) zapracujeme ochucené mléko – přiléváme za stálého míchání, aby se nám nevytvořily hrudky. Na závěr vrátíme na plamen a přivedeme k varu, necháme vařit asi 15 minut, do doby, kdy si myslíme, že směs už nebude dál houstnout. Podle potřeby dochutíme.

Na „bolognese“ náplň

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 menší mrkev
  • 400 g žampionů
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce balsamika
  • 2 lžíce mixu italských bylinek (bazalka, oregano, tymián, šalvěj)
  • 400 g rajčat
  • 240 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • sůl, pepř na dochucení

Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme, mrkev oloupeme a nastrouháme, žampiony nakrájíme na tenké plátky, rajčata nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, česnek, mrkev a chvíli smažíme – poznáme podle cibule, kterou smažíme dosklovata. Přidáme žampiony a rajčatový protlak a promícháme. Poté přidáme balsamico, bylinky, rajčata a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a poté stáhneme plamen, přidáme škrob a necháme vařit asi 10 minut, nebo dokud směs nezhoustne a voda se neodpaří.

Na lasagne

  • připravené lasagnové plátky
  • bolognese směs
  • bešamel
  • rostlinný sýr

Troubu si předehřejeme na 200°C.

Do zapékací misky rozložíme lasagne, na ně dáme vrstvu bolognese směsi a trochu bešamelu a přikryjeme další vrstvou lasagní, pak ještě jednou zopakujeme. Na závěr přidáme zbytek bolognese směsi, bešamel a přikryjeme rostlinným sýrem. Pečeme asi 20 minut.

XOXO

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *