Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Domácí rýžové mléko

Dělat si domácí veganské mléko jsem se naučila v dobách, kdy nebyla rostlinná mléka v obchodech téměř k dostání. Pravda, dnes už jsou v každém větším supermarketu a často i v těch menších, k nám na vesnici ale pořád ještě nedorazila, a tak se tahle dovednost čas od času přece jenom vyplatí. Výhoda domácího mléka je ale samozřejmě kvalita – žádné přidané cukry, éčka.. prostě jen čerstvé mléko.

  • 240 g rýže
  • voda

Přes noc (já nechávám dokonce 20-24 hodin) rýži namočíme. Na tohle množství používám tak 4 hrnky vody, důležité je, aby byla rýže úplně ponořená. Ráno slijeme vodu přes sítko, a okapanou rýži rozmixujeme s hrnkem vody. Já to dělám v klasickém smoothie makeru. Podle toho, jakou chceme konzistenci přidáváme postupně další vodu. Většinou dávám 2-4 hrnky a mixuju kolem dvou minut. Pak nechávám aspoň 5 minut odležet, promixuju ještě jednou (kolem minuty) a pak přes sítko nalévám do sklenice nebo lahve.

XOXO

Share this article

2 Comments
  • Andy
    23 Srpen, 2016

    Ahojky :) Z jaké rýže mlíčko děláš? Děkuji

    • Jona
      23 Srpen, 2016

      Ahoj,
      dělám z klasické dlouhozrnné, značku neřeším, prostě co zrovna mají :)

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *