Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Citronový chlebík s polevou a ovocem

Celej tenhle recept vznikl proto, že jsem měla chuť na něco sladkého, ale ne zas moc sladkého. Zkrátka mě honila taková ta mlsná, kdy vlastně pořádně nevíte, co chcete, jestli to má být sladký, nebo kyselý, nebo jaký. No a chlebík se dost povedl a trefil se mi do noty :-) Takže jakej nakonec je? Sladkej! Ale taky kyselej, ale nijak agresivně, spíš vyvažuje tu slaďárnu :-)

Na těsto:

  • 5 lžic řepkového oleje
  • 200 g cukru moučka
  • 1 velká lžíce citronové kůry
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 hrnek ovesného mléka (tady je recept na levné domácí)
  • 210 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody

Troubu předehřejeme na 180°C. Nejprve v míse smícháme olej, cukr, kůru, šťávu z citronu a ovesné mléko. Potom přisypeme mouku, sůl a jedlou sodu a vypracujeme v těsto. Nalijeme do formy a pečeme asi 45-60 minut. Že máme upečeno si snadno ověříme zapíchnutím špejle doprostřed těsta, pokud je po vyndání čistá, máme upečeno. Necháme vystydnout.

Na polevu a zdobení:

  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1 a 1/2 lžíce rostlinného másla (nebo víc pokud je potřeba)
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky jablečného octa
  • 1 velká lžíce šťávy z citronu
  • ovoce

Všechno kromě ovoce dáme do mísy na šlehání a vyšleháme, elektrickým šlehačem je to hned. Pokud máme polevu moc hustou, přidáme ještě lžíci rostlinného másla, výsledná poleva by měla být hodně tuhá, ale neměla by mít hrudky apod. Vychlazený chlebík potřeme silnější vrstvou polevy a ozdobíme ovocem, já jsem použila rybíz a hodí se k tomu suprově! :-)

XOXO

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.