Přihlaš se k odběru, ať se jako první dozvíš o nových receptech, článcích a soutěžích. Už Ti nic neunikne ;)

Česneková focaccia s olivami

By Posted on 0

Dneska jsem upekla svoji první Focacciu! Respektive takhle :D Už jsem ji pekla dřív, ale nikdy se mi nepovedla tak, abych ji někomu nabídla nebo nedejbože nahrála sem. No a ani dneska to nebylo bez komplikací. Nesnáším kynutý těsto, protože to, že se mi povede se stane tak jednou z pěti pokusů. Abyste rozuměli já jsem permanentní větrálek, okna dokořán nonstop v podstatě… no a to kynutému těstu dobře nedělá, že jo, jenomže já než si vzpomenu, že mám zavřít okno, tak už je těsto v prdeli… Dneska ne, dneska jsem si vzpomněla. Kvásek vzešel krásně, těsto nakynulo, trouba předehřátá, takže šup tam s tím a peču si, peču a… vypadne proud. Of course tvl! :D Každopádně než se mi ho konečně podařilo nahodit zpátky, tak uběhlo asi 10 minut. Jako nervy to byly, jestli to to těsto vydrží. Ale vydrželo (UF!). Říkám vám, že kdyby to nevyšlo, tak už se do tohodle znova nikdy nepustím :D Takže máme vlastně všichni štěstí a třeba možná jednou ji udělám zase :D No a už teda k receptu, ať jenom nežvaním.

Kvásek:

  • 50 ml vlažné vody
  • lžička třtinového cukru
  • čerstvé droždí

Zavřeme si okno :D Pracujeme v suchém, teplém prostředí prostě. Vodu smícháme s cukrem a do směsky nadrobíme čerstvé droždí. Necháme asi pět minut odstát.

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • kvásek
  • 200 ml vlažné vody
  • 50 ml olivového oleje
  • 3 hrsti oliv (já jsem použila směs krájených zelených a černých)
  • 1/2 lžičky soli

Nejprve si připravíme kvásek viz výše. Do mísy nasypeme mouku, sůl a sušený česnek, opatrně vlijeme vzešlý kvásek a promícháme. Potom přidáme vlažnou vodu a olivový olej a zpracujeme v těsto. Nejlepší je to udělat rukama, pokud nechcete aby se vám těsto lepilo na ruce, tak si je před hnětěním namočte. Když máme těsto připravené, přikryjeme mísu utěrkou a na suchém teplém místě necháme asi 1/2 hodiny kynout.

Troubu předehřejeme na 180°C. Vyndáme těsto a rozdělíme ho na půlky. Do každé půlky zapracujeme 1 hrst oliv a rukama uděláme z těsta váleček. Plech vyložíme pečícím papírem a položíme oba válečky (nechte mezi nimi dostatek místa, ještě nakynou v troubě). Do hotových válečků uděláme prstem důlky, některé zacpeme zbylými olivami. Horní část těsta potřeme olivovým olejem. Pečeme cca 20 minut, těsto nesmí lepit. Může se zdát po upečení trochu tvrdší na povrchu, jakmile vyndáme necháme asi 10 minut odstát, těsto změkne. Tramtadadá, hotovo.

Tak to tak těžký není nakonec, co? Dammit! :D

Vaříte podle mých receptů? Nezapomeňte nahrát výsledek na Instagram, označte mě na fotce @jona.veglife a přidejte #vegajemega :)

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.